IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Firma straszy
bielenda
no avatar
Bywalec

Grupa: Użytkownik
Postów: 82
Dołączył: 10-July 2008
Użytkownik nr: 1,465



Post #1 post 02.10.2008, 18:02
Kilka miesięcy temu zakupiłem adres z końcówką pl pewnej zagranicznej firmy. Dziś otrzymałem takie oto pismo:

Szanowny Panie.

Zauwazylismy, ze jest Pan zarejestrowanym wlascicielem domeny xxxxxxxxxx.pl.
Informujemy Pana niniejszym, ze domena ta jest wlasnoscia intelektualna firmy xxxxxxxxxx.com- uprzejmie prosimy o zwrot domeny, w przeciwnym wypadku bedziemy zmuszeni podjac kroki prawne w tej sprawie.

Oczekujemy na Pana odpowiedz w tej sprawie.

I jak mam się bronić, żeby nie oddać za darmo domeny, którą wykupiłem (choćby ze względu na koszty rejestracji). Za wszelkie rady z góry dziękuję.

Go to the top of the page
+Quote Post
webmsz
Maniak

Grupa: Administrator
Postów: 1,103
Dołączył: 22-November 2006
Skąd: Sosnowiec
Użytkownik nr: 1



Post #2 post 02.10.2008, 18:16
Wszystko zależy od tego, czy rzeczywiście naruszyłeś czyjeś prawa. Sprawdź czy znak towarowy jest zastrzeżony lub czy pod taką nazwą istnieje jakiś znany produkt, którego popularność ewentualnie mógłbyś wykorzystać wink.gif.

Go to the top of the page
+Quote Post
F.Z.
Nie szczędzi klawiatury

Grupa: Użytkownik
Postów: 343
Dołączył: 28-August 2008
Użytkownik nr: 1,598



Post #3 post 02.10.2008, 18:35
Nie wiem dokładnie jak to wygląda w praktyce, ale jeśli nie miałeś pod tą domeną nic konkurencyjnego dla tej firmy to za dużo nie mogą Ci zrobić.... Inna sprawa jest jeśli ta firma ma "przygłupią" licencję co do nazwy podobnie jak Magento. To nawet ich nazwy nie możesz użyć w sklepie z "sznurówkami" no ale to już musisz się zagłębić w ich licencję.

I takie pytanie, jeśli firma jest zagraniczna to od kogo dokładnie dostałeś emaila?? Może ktoś chce Cię naciągnąć?


--------------------
www.sitebox.pl - śmieje się internet, śmiej się i Ty
Centrum informacji o Samsung Omnia, informacje ogólne, programy, gry itp...

Go to the top of the page
+Quote Post
bielenda
no avatar
Bywalec

Grupa: Użytkownik
Postów: 82
Dołączył: 10-July 2008
Użytkownik nr: 1,465



Post #4 post 02.10.2008, 18:36
CYTAT(F.Z. @ 02.10.2008, 19:35) *
Nie wiem dokładnie jak to wygląda w praktyce, ale jeśli nie miałeś pod tą domeną nic konkurencyjnego dla tej firmy to za dużo nie mogą Ci zrobić.... Inna sprawa jest jeśli ta firma ma "przygłupią" licencję co do nazwy podobnie jak Magento. To nawet ich nazwy nie możesz użyć w sklepie z "sznurówkami" no ale to już musisz się zagłębić w ich licencję.

I takie pytanie, jeśli firma jest zagraniczna to od kogo dokładnie dostałeś emaila?? Może ktoś chce Cię naciągnąć?

To jest firma bukmacherska boylesports i wiadomość dostałem od ich supportu

Go to the top of the page
+Quote Post
kamil2n
Ekspert

Grupa: Moderator
Postów: 2,199
Dołączył: 12-November 2007
Skąd: TerminalDomen.pl
Użytkownik nr: 779



Post #5 post 03.10.2008, 10:32
Nawazyłeś piwa, więc teraz Ty będziesz musiał je wypić. dry.gif

Go to the top of the page
+Quote Post
student
Obeznany

Grupa: Użytkownik
Postów: 355
Dołączył: 7-August 2008
Użytkownik nr: 1,534



Post #6 post 05.11.2008, 17:36
Firma sobie moze straszyc, a prawo jest prawem. Napisz do mnie na PW, mam znajomego prawnika, pomoze to przeanalizowac. Moim zdaniem dopoty dopoki nie dzialasz na szkode firmy, ani nie czerpiesz zyskow z samego faktu posiadania domeny o takiej i takiej nazwy, nic Ci nie moga zrobic.


--------------------
Polecam sklep fryzjerski, w którym kupisz między innymi Loreal, kosmetyki Matrix, Renee Blanche oraz inne artykuły fryzjerskie. Pamiętaj, aby korzystać tylko ze sprawdzonych sklepów internetowych, oraz z dobrych uczelni językowych. Polecam też : MasterNET.pl - tanie domeny WWW i serwery!

Go to the top of the page
+Quote Post
oscar82ldz
no avatar
Nowy

Grupa: Użytkownik
Postów: 2
Dołączył: 17-January 2010
Użytkownik nr: 2,529



Post #7 post 17.01.2010, 01:50
Kurcze moge mieć ten sam problem.

Mam domene bukmacherską.

Student możesz do mnie się odezwać i podać jakieś namiary ( gg,skype )

Go to the top of the page
+Quote Post
Piotr Krzyworącz...
no avatar
Nowy

Grupa: Użytkownik
Postów: 15
Dołączył: 22-January 2010
Użytkownik nr: 2,540



Post #8 post 23.01.2010, 21:46
A co to znaczy " jest własnością intelektualną firmy"? Bo nie kumam o co tu chodzi. Wyjaśnili coś więcej? Czy Ty im ukradłeś znak towarowy, czy coś w tym stylu? Mi to wygląda na jakąś ściemę.
Ja osobiście ma nieciekaw doświadczenia z firmami bukmacherskimi. Chociaż nie chodziło o domenę.


--------------------
Chcesz podnieść pozycję swojej strony WWW? Skorzystaj ze szkolenia!
http://TajemnicePozycjonera.pl/

Skorzystaj z darmowego kursu i wybierz optymalną domenę!
http://Wolne-Domeny-Internetowe.pl/

Go to the top of the page
+Quote Post
student
Obeznany

Grupa: Użytkownik
Postów: 355
Dołączył: 7-August 2008
Użytkownik nr: 1,534



Post #9 post 24.01.2010, 15:45
Wszystko o co tutaj chodzi to o dobre, lub złe intencje :-)


--------------------
Polecam sklep fryzjerski, w którym kupisz między innymi Loreal, kosmetyki Matrix, Renee Blanche oraz inne artykuły fryzjerskie. Pamiętaj, aby korzystać tylko ze sprawdzonych sklepów internetowych, oraz z dobrych uczelni językowych. Polecam też : MasterNET.pl - tanie domeny WWW i serwery!

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 7 September - 07:33